Sökmotoroptimering är ett ord som har direktöversatts till svenska från engelskans ”Search Engine Optimization”, vilket förkortas med SEO. Hela grejen med sökmotoroptimering handlar om att få en specifik webbsida att synas så högt upp som möjligt vid specifika sökningar på sökord och sökfraser som görs på sökmotorer. Oftast på Google, Bing, Yahoo eller någon av de andra tungviktarna i genren.

Jag är intervjuad av Sökmotoroptimering24.se Läs mer om mig där.
Jag är även omnämnd som ett av sökmotorbranschens stjärnskott 2013 av sveriges SEO-guru Magnus Bråth. Läs mer om det här.

Vad är sökmotoroptimering?

internet och effektiv optimering Hela SEO-branschen har uppkommit tack vare det behov som har skapats i och med de tidigare nämnda sökmotorernas blotta existens. Flera undersökningar visar att i princip alla nätanvändare söker och surfar med hjälp av sökmotorerna. Google, som är den i särklass populäraste sökmotorn, har kommit för att stanna och styr våra liv mer än vi tror.

För att förklara vad sökoptimering är med några kloka ord: ”De två huvudsakliga delarna i SEO är göra sin webbplats mer relevant med hjälp av optimering och mer populär med hjälp av länkar.” En bättre förklaring får man faktiskt leta länge efter.

Varför behövs SEO?

Färska undersökningar visar på att 86 procent av befolkningen i Sverige surfar på internet i genomsnitt två timmar varje dag. De siffrorna justeras uppåt hela tiden. IT-revolutionen har fullständigt omdanat våra liv. Numera är det allt vanligare i en familj att alla familjemedlemmar har varsin dator. Möjligheten att kunna surfa med mobilt bredband lockar också allt fler att våga språnget ut på nätet.

Vanligtvis kommer cirka 80 procent av alla besökare du någonsin kommer att ha på din webbsida från Google. Frågan är bara om det är 80 procent av 100 besökare eller 80 procent av 100 000 besökare. Skillnaden däremellan är himmelsvid. Eller hur? Om din webbsida syns på rätt sökfraser i svarslistan på Google så betyder det en enorm skillnad jämfört med om du inte gör det. Om du till äventyrs inte finns där nu behöver du sökoptimering. Att synas eller inte med sin webbsida på Google är ungefär som det vildvittrorna i Ronja Rövardotter skriker när de jagar Ronja ner i sjön: ”Syns inte, finns inte”. Syns du inte på Google, Yahoo och de andra sökmotorerna så finns du inte. Då får du inga besökare till hemsidan och kan inte heller nå ut med ditt budskap. Då blir din sajt inget annat än ett blindskott i mörkret.

Effektiv sökoptimering

make more money onlineDet absolut effektivaste sättet att sökmotoroptimera sin webbsida på exempelvis Google är att helt enkelt ta hjälp av en professionell SEO-firma. Där finns all kunskap och erfarenhet samlad och du kan därför tryggt förlita dig på att med denna proffsiga hjälp och vägledning så har du möjlighet att nå topplaceringar på Google.

Det kostar visserligen en slant att hyra in SEO-proffs, men vad gör det när du mycket snart kan blicka ut från sökmotorernas första plats och som grädde på moset börja räkna besökarna på din egen webbsida i ökande tillströmning. På så sätt har du ganska snart de satsade pengarna tillbaka flera gånger om.

 

Tips för effektiv sökmotoroptimering

Sugen på fem snabba tips för effektiv sökmotoroptimering? Jag visste väl det. Häng med då så kör vi järnet:

1) Satsa på innehållet. Fett med information och de rätta nyckelorden är A och O i allt som har med SEO att göra.
2) Jobba smart med grafik och länkar. När du publicerar innehåll, gör det helst i ren text. Väv inte in det du vill säga i bilder och grafiska element.
3) Välj en bra sidtitel. Titeln på din sida är viktig. Väljer du den med omsorg kan den göra stor skillnad. Titlar av typen “Gratis rådgivning när du ska välja barnleksaker”, eller “Kontakta en expert på barnleksaker i dag” är bra och ger förmodligen högsta rankning. Titelutrymmet är den viktigaste platsen för att placera nyckelord, så se till så att du inkluderar dem där.
4) Uppdatera regelbundet. Du behöver uppdatera innehållet på din webbplats med regelbundna mellanrum för att uppnå riktigt bra resultat. Observera att även mindre förändringar räknas hos sökmotorerna.
5) Häng med i utvecklingen. Genom att hålla dig uppdaterad på det senaste inom SEO ligger du hela tiden steget före och kan dra nytta av detta.

Sökmotoroptimering ökar din omsättning

seo optimering ger resultatSponsrade sökresultat har ett värde som överstiger 37,7 miljoner kronor per dag och värdet av att synas på förstasidorna i sökmotorernas organiska träfflistor beräknas överstiga denna summa med råge.

Förr i världen var man tvungen att annonsera i lokaltidningens pappersupplaga för att synas i marknadsföringen, locka kunder till sig och därmed öka sin omsättning. Tidningen var i princip den enda reklamkanal som stod till buds och nådde enbart den egna prenumerantstocken.

Om man då leker med tanken att SEO de facto hjälper dig som företagare att synas på webben inför hela världen så förstår vem som helst att inget företag kan överleva i långa loppet utan sökoptimering. Sökmotoroptimering är en mycket effektiv hjälp att öka sin omsättning på ett närmast lavinartat sätt.

Relevanta besök

Med hjälp av metodisk och professionellt utförd sökmotoroptimering så ökar antalet besökare till den egna hemsidan markant i antal, därom råder inga som helst tvivel. All erfarenhet och alla rapporter visar att så är fallet.

Men det viktiga i kråksången är nog ändå inte att locka 100 000 besökare i största allmänhet till sig, utan att kunna få relevanta besök på sin hemsida. Värdet av varje besök ligger som bekant i hur relevant det är för dig och besökaren. Relevanta besök åstadkommer man också med hjälp av sökoptimering som utförs på rätt sätt.

Summan av kardemumman blir alltså att sökmotoroptimering är ett fullständigt oersättligt verktyg för att synas i en värld som alltmer styrs av internet. Utan sökmotoroptimering syns du inte på Google – och då finns du heller inte.

Gratis SEO?

Kan man sökoptimera sin webbplats helt gratis? Ja absolut! All information finns på nätet och det är tillgängligt för alla. Räkna dock med en lång och ganska brant inlärningskurva. Gratis Sökmotoroptimering är kanske en utopi, den tiden det tar att bli skicklig på detta på egen hand överstiger sannolikt investeringskostnaden för att anlita ett proffs. Men allt handlar om intresse och hur man värderar sin tid såklart :)

Bästa metoden för framgång

optimering ger framgångTänk på hur en sökmotor fungerar. De som söker ställer en fråga som de vill ha ett riktigt bra svar på. Alltså ska du se till att skapa riktigt bra svar! Det är hela hemligheten med sökmotorer och bästa metoden för Gratis Sökmotoroptimering. Är din sida ett riktigt bra svar på dina viktigaste sökfraser eller kan svaret bli bättre?

Om sökfrasen ”romantisk weekend” är frågan så måste din webbplats vara ett bra och tydligt svar på det med allt vad det innebär. Titlar, META-beskrivning, rubriker, bilder samt texten på sidan ska ge utförlig information till den sökande. Är sökfrasen konkurrensutsatt måste din sida dessutom ha inkommande länkar med ”romantisk weekend” som länktext för att kunna konkurrera på sökmotorernas svarslistor.

SEO Tips

Är man riktigt intresserad av SEO finns det många bra källor till intressant information.  Den bästa svenska källan till sökmotorrelaterad information är SEO-forum. Mängder med läsning och bra nybörjarguider. Bli medlem där och läs på ordentligt :) Diverse tankar om Sökoptimering

Nu jobbar jag mest med min nya sida Anders Tibbling Online där jag skriver om SEO och lite mer personliga saker.

Anders Gärme
Senaste inläggen av Anders Gärme (se alla)