Kataloger, eller närmare bestämt det som vanligen kallas för ”länkkataloger”, är ett välkänt begrepp inom SEO-världen. Länkkataloger brukar utnyttjas i just sökmotoroptimeringssyfte för att skapa många och värdefulla inlänkar till en sajt.

Länkar från länkkataloger kan ge din sajt ett ökat värde i form av högre PageRank (Googles sätt att beräkna en sidas popularitet) och därmed också bidra till en bättre rankning i SERP:en (sökmotorns träfflista).

Många och starka inlänkar påverkar med andra ord sajtens rankning positivt. Därför bör du se till att katalogen i fråga har så hög PageRank som möjligt.

Värt att tänka på innan du registrerar din sajt i en katalog, är däremot om katalogen i fråga verkar seriös eller inte.

Om du ser tecken på att katalogen innehåller skumt eller till och med olagligt material, kanske det finns viss anledning att se upp. Då kan en länk från katalogen till och med göra mer skada än nytta. Var därför vaksam på vilka kataloger du egentligen registrerar din sajt i.

Exempel på två kataloger som normalt brukar anses som seriösa och värdefulla för inlänkning, är den svenska katalogen Infoo (tidigare SUNET) och den utländska katalogen DMOZ.

Sökmotoroptimering | Ordlista
Läs mer om Sökmotoroptimering här!

Anders Gärme
Senaste inläggen av Anders Gärme (se alla)