Det finns otroligt mycket information online om hur man kan få sin hemsida att synas bättre i sökresultaten. När man läser inlägg om SEO och artiklar med tips och råd så kan man ju lätt få intrycket av att detta är något som man kan klara av själv. Varför betala en SEO tjänst när man lika gärna själv kan göra jobbet? Frågan är relevant men man måste inse att det finns en anledning till att så många ändå väljer att betala för att få hjälp med sin sökoptimering. Det kan nämligen gå riktigt illa om man följer ett tips eller råd som sedan visar sig vara helt felaktigt och som leder till att man totalt sänker sin sajt.

Ska man klara av sin egen sökoptimering så måste man lägga ner stor tid på att lära sig om SEO för att på så vis komma fram till vad som kan tänkas vara bra att göra och vad man bör undvika.

SEO för nybörjare

En nybörjare får ofta känslan av att det är hur enkelt som helst att lyckas med sökoptimeringen. Man läser lite artiklar som handlar om nyckelord, innehåll och länkar och sedan kör man igång. Någonstans kanske man läser ett inlägg från en expert som förklarar hur viktigt det är att förstå grunden för SEO och att välja rätt nyckelord men det här tänker man inte så mycket på. De första försöken med länkar och texter kan få effekt, men för det mesta så inser man att man inte kan tillräckligt. Har man tid på sig så kan man ju treva sig fram och testa det ena efter det andra. Den som har ett stort intresse för marketing online kommer antagligen att njuta av denna process och de lärdomar som man drar av att försöka lite olika metoder. I SEO forum online så kan man dela med sig av sina erfarenheter och se vad andra säger för att få nya uppslag för sitt sökmotorarbete.

Hemsida för företag

Den som driver ett företag och som vill synas online för att tjäna pengar på detta bör inte treva sig fram. Antingen så är man tillräckligt duktig för att förstå hur arbete med att synas online ska byggas upp eller så är man inte det. Ingen blir SEO expert på två dagar så man får alltid beräkna om man har råd med att ta hand om sin egen optimering. När det handlar om ett företag så kan man inte riskera att få dåligt rykte för det kan komma att förstöra möjligheten till försäljning och nya kundkontakter på lång sikt. När något väl är online så är det svårt att bli av med så om en sajt verkar tveksam så är det inte att rekommendera att lämna en länk och sitt eget företagsnamn på den. Snedsteg som Google inte gillar kan alltid repareras men om man har lagt ut information och länkar som man sedan skäms för så kan dessa bli svåra att få bort.

När man vill ta hand om sitt eget SEO arbete för ett företag så ska man alltså vara extra försiktig med varje steg som man tar och se till att rådgöra med de som verkligen kan. Innan du accepterar ett tips så ska du förstås se vem som ger det och hur den här personen har lyckats med sökoptimering. Ibland så får man råd från experter som ger dessa som ett sätt att få nya kunder och det är ju helt okej så länge som det inte ljugs om detta.

Professionell hjälp

Den som inte har flera år på sig att förstå SEO och som behöver snabba resultat bör få hjälp med detta. Man kan välja att lägga hela arbetet på en SEO tjänst och så kan man välja att ta hand om vissa delar själv. Det här bör vara flexibelt. När man betalar för att få mer trafik till sin hemsida så är det mycket viktigt att man väljer en seriös tjänst. Om man inte gör det så tar man onödiga risker som kan leda till att man förstör sin hemsidas rykte. Seriösa webbdesigners och webbyråer kommer att vara ärliga med vad de kan göra och hur de jobbar. Vem som kommer att fungera bäst för dig och din sajt beror på flera olika faktorer så det är viktigt att du upplever att du väljer en tjänst där ditt koncept och dina mål förstås.

Man kan ju alltid börja med professionell hjälp för att komma igång på rätt sätt. Sedan kan man ta över och klara av sitt eget arbete med sökmotoroptimering genom att fortsätta på samma vis. Det här klarar man av då man har anlitat en tjänst som jobbar på ett öppet vis och som gärna förklarar varför man gör som man gör. Har man en god kontakt så går det ju alltid att återkomma då man känner att den egna tiden och kunskapen inte räcker till.

Bygg huset på rätt sätt

Det är med SEO som med allt annat, man måste bygga sitt hus på rätt sätt. Visst kan det verka lockande med tusen länkar för en liten summa och garantin om att få tusen besökare på en dag. Man ser framför sig hur detta kan leda till fina inkomster och det kan komma som en kalldusch då man förvisso får en massa besökare men då detta inte leder till någonting. För att lyckas jobba med sin egen sökmotoroptimering så måste man först klara av grunden och lägga denna på rätt sätt. Har man inte gjort det så kommer man förr eller senare att inse sitt misstag och då är det bara att börja om. För vissa är detta bara roligt och en utmaning medan andra inte har tid eller råd med att börja om gång efter gång. Om man ändå tycker att det känns spännande att klara av sitt eget arbete med att synas online så kanske man kan kompromissa och få hjälp med grunden så att det man sedan gör inte blir i onödan. Man kan ju även välja att jobba med egna hobbyprojekt tills man är redo att utföra sin egen sökmotoroptimering för en sajt som fungerar som en verklig inkomstkälla.

Anders Gärme
Senaste inläggen av Anders Gärme (se alla)