Vad är sökoptimering och varför sökoptimerar man hemsidor? Sökmotoroptimering är åtgärder som underlättar för sökmotorernas robotar att hitta allt material på webbplatsen och göra det tydligt vad den handlar om.

Sökoptimering gör dig synlig

Sökmotoroptimering handlar om att hamna i topp på sökmotorerna och för att nå det målet måste man vara strikt, utförlig och tydlig när man skapar innehållet på sin webbplats. Anledningen till att man vill hamna i topp på sökmotorer är naturligtvis för att få många besökare till hemsidan, och det är relevanta besök vi bryr oss om. Panikåtgärder eller snabba resultat är något som helt får ge plats åt ett långsiktigt tänkande!

Grundläggande sökoptimering

Det finns alltid bättre och sämre metoder när man sökoptimerar. För att få effekt måste hemsidan vara skapad på ett visst sätt och när webbplatsen är optimerad så måste sidan göras populär. Populäritet på internet är inlänkar – länkar från andra webbplatser som länkar till din sida. Sökmotorer lägger stor tyngd på hur många inlänkar man har och inlänkarnas kvalitet – relevans är alltid det mest effektiva sättet för att skapa populäritet med sökoptimering.

Nyckelorden är sökoptimeringens ledstjärnor

Man bestämmer själv vilka nyckelord och sökfraser man vill synas på. Det är av stor vikt att man bestämmer sig för vettiga sökfraser och nyckelord som gäller långsiktigt. Nyckelord skall vara logiska, inte enbart utformade för att ge största möjliga antal besök – stirra dig inte blind på sökmotorernas statistik utan se till så sidan hittas på de sökfraser som dina kunder sannolikt använder sig av för att hitta sidan.

Nyckelordsexempel

Hur bestämmer man då vilka sökfraser och nyckelord som är lämpliga för sökmotoroptimering? För att beskriva det så ska jag ta ett exempel på hur man etablerar sin grupp av nyckelord. En konferensanläggning i Göteborg vill placera sig på Googles första sida så högt som möjligt. Vi kallar anläggningen för Fyrisudden. Fyrisuddens konferensanläggning är en herrgård med övernattningsmöjligheter, belägen några mil utanför Göteborg.

Kärnan är konferens och det är det branschens stora nyckelord som definerar verksamheten. Hotell kan vara ett kompletterande nyckelord. Konferens och hotell är två riktigt stora nyckelord som därmed kommer att kräva stora resurser och väldigt lång tid att nå. Att sedan hålla ställningarna på googles förstasida kommer att kräva löpande sökoptimering och det är inte billigt för dessa nyckelord. Orden är dessutom för generella. Vilken nytta har en Stockholmare eller Malmöbo av att hitta en konferensanläggning från Göteborg? De kommer anpassa sin sökning och göra den geografisk utan att klicka på vår länk. Ok, så vad göra?

Sökoptimera för geografisk placering

I detta fallet så fungerar lokal förankring bäst. Fyrisuddens konferens borde då synas när man söker på ”Konferens Göteborg” eller ”Konferensanläggning Göteborg”. Ett par riktigt relevanta sökfraser blir då ”Konferenshotell Göteborg” och kanske ”Konferens övernattning Göteborg”. Vi bestämmer följande sökfraser ska vara de allra viktigaste för sökoptimeringen, de kan givetvis användas för sökmarknadsföring via Adwords.

Våra viktiga sökfraser är: Konferens Göteborg, Konferens Fyrisudden, Konferensanläggning Göteborg, Konferensanläggning Fyrisudden, Konferenshotell Göteborg, Konferens övernattning Göteborg.

Då kan vi sätta fart med sökmotoroptimering av själva hemsidan. Steg 1 är att skriva en titel som både lockar besökare och innehåller våra viktiga sökfraser. En sidtitel är väldigt viktig och varje sida på webbplatsen ska helst ha en unik titel. Vi bör tänka på att sätta de viktiga nyckelorden till vänster, tidigt i meningen och resten är kreativt tänkande. Startsidans titel kan då se ut såhär:

Konferens i Göteborg på Fyrisudden. Idyllisk konferensanläggning med hotell nära Göteborg eller Konferensanläggning Göteborg på Fyrisudden. Idylliskt konferenshotell nära Göteborg.

De får duga som exempel. Det viktiga är att vi fokuserar på området då det är där vi vill synas. Fyrisudden är enkelt då urlen är www.fyrisuddenkonferens.se, att vi redan har kärnnyckelordet i domänadressen ger oss fördelar. Då sidan ska optimeras så måste vi tänka på vilka enkla grundläggande möjligheter vi har.

Sökoptimerad svarslista

En svarslista på google ser i stort sätt likadan ut, det viktiga är att den i regel består av 3st rader.
1. Sidans titel i stor och fet stil. (Blå rubriktext)
2. Beskrivning för innehållet på sidan (Svart beskrivningstext)
3. Sökvägen till webbplatsen (Grön webbadresstext)

Sökoptimering google SERP

[Artikeln om sökmotoroptimering fortsätter senare]