Idag kan man göra en hel del själv för att synas bättre online. Om du har en hemsida som inte syns i sökresultaten så kan det bero på många olika saker. Det är inte alltid så enkelt att veta vad man ska göra och då det handlar om affärsverksamhet så är det säkraste att betala för hjälp med sökoptimering så att det går rätt till från start. När man läser om SEO på nätet så kan man få en massa spännande tips för hur man ska synas bättre och få mer trafik till sin hemsida. Ibland så handlar det om väl beprövade metoder som backas upp av sökmotorerna och ibland så har man stött på sådant som man helst ska undvika. Här är några viktiga och säkra tips för hur din sajt kan synas bättre på nätet så att du kan få fler besökare…

Sökord och länkar

Ett bra tips är att se över de sökord som man fokuserar på. Det gäller nämligen att dyka upp i sökresultaten för rätt uttryck och meningar. Om man har analyserat vilken typ av trafik som man vill ha till sin hemsida så vet man vilka sökord man bör använda sig av. Dessa ska man se till att lägga in i innehållet på den egna sajten och att använda för länkar från andra sajter. Nu är det dock viktigt att komma ihåg att arbetet med sökord och länkar måste ske på ett naturligt och kvalitativt sätt. Om du fyller din hemsida med ditt sökord så kommer detta att ses som spam av sökmotorerna och då har du verkligen inte tjänat något på detta. Se hellre till att utveckla innehåll med hög kvalitet, där sökordet eller uttrycket ingår på ett naturligt sätt. Länkarna bör också varieras så att du inte alltid använder samma ord som ankartext vilket inte kommer att se naturligt ut.

Webbkataloger och artikelkataloger

Bra ställen att få länkar ifrån är artikelkataloger och webbkataloger. I webbkataloger så kan man presentera sin sajt och även länka till den. Det finns de som föredrar att söka efter lämpliga hemsidor via den här typen av kataloger för att de är så enkla att navigera. Länken man lägger in får också ett värde för sökmotorer, i varje fall om man använder sig av en seriös webbkatalog. Det samma gäller för artikelkataloger. I dessa kan man lägga in artiklar med länkar till den egna hemsidan. Man ska alltid se till att de artiklar man lägger till håller hög kvalitet och att de erbjuder ett verkligt värde. Det kan kännas lockande att använda sig av så kallade spinners där man tar existerande text och kastar om den för att få en artikel som verkar ny. Den här typen av innehåll refuseras för det mesta av artikelkatalogernas redaktörer och även om de kommer med så ger de inte ett gott intryck av den egna sajten då verkliga människor inser att texten inte är originell eller genuin.

Du finner lämpliga webbkataloger och artikelkataloger genom att söka online. Det finns många svenska alternativ som är bra att använda sig av. Man kan även lägga till svenska artiklar till internationella kataloger. Det här kan fungera men man ska vara noga med att man inte bryter mot reglerna i vilket fall artikeln och länken kan komma att plockas bort då detta upptäcks.

Sociala forum

Sociala forum är ett måste för den som vill synas online. Om du är verksam inom byggområdet så ska du givetvis vara med i ett byggforum på nätet. Här kan du hjälpa andra som är intresserade av renoveringar och bygge med dina experttips. Du får förstås inte betalt för detta men när du gör inlägg och svarar på folks frågor så får du med en länk till din hemsida där den som är intresserad kan få veta mer om dina tjänster. Andra sociala forum som Facebook är också viktiga för att skapa en tydlig närvaro online. Idag är folk så vana vid att kommunicera via de olika sociala nätverken att man måste se till att finnas på plats för att möta sina potentiella kunders behov. Se dock till att du verkligen förstår hur de olika sociala medierna online fungerar så att du inte begår misstag som gör att din hemsida och din verksamhet kommer i ett negativt ljus.

Man kan skapa fiktiva profiler i sociala forum och en del menar att det här är ett bra sätt att skapa länkar på. Huruvida du vill göra detta eller inte är upp till den strategi som du jobbar med för din sökoptimering, var dock noga med att inte spamma och lägga in material som ogillas. Om du hela tiden dyker upp med din länk och information i samtal där detta inte hör hemma så blir det bara irriterande, så se till att det du lägger in i dessa forum verkligen tillför något.

YouTube och andra videosajter

Många glömmer bort att man kan använda sig av videosajter för att få värdefulla länkar och synas bättre online. När du söker Google med ett visst nyckelord så händer det att det dyker upp en video i listan. Det här är oftast en YouTube-video som behandlar ämnet man söker information om. Med YouTube så kan man ju även lägga in samma video på sin sajt och man kan länka till sajten direkt från YouTube-videon. Det här är mycket effektivt och något som man ska dra nytta av. Videos och bilder är viktiga för de tillför sajter ett definitivt värde. Dessutom så kan du snabbt upptäcka om det nyckelord som du vill synas med redan har videos eller om detta fattas. Om det finns en lucka så ska du givetvis skapa videon och ge den information som folk söker efter. Det här kan göra att du får många nya besök och att du syns bättre i viktiga sammanhang. Har man en riktigt bra video så är det nämligen inte ovanligt att denna används av andra sajter som försöker illustrera samma information och det här är bara positivt för den egna sökmotoroptimeringen.

Anders Gärme
Senaste inläggen av Anders Gärme (se alla)