Vanligen brukar man tala om sökmotoroptimering i termer som on page, där optimeringen sker direkt på sajten, respektive off page, där man optimerar utanför sajten. Men det finns även andra faktorer som spelar roll när det gäller en sidas placering i SERP:en.

Åldern kan ha betydelse

En sidas ålder kan ha viss betydelse för hur sajten rankas i sökmotorernas resultatlistor, den så kallade SERP:en (Search Engine Result Pages). En äldre webbplats med ett ”gammalt” domännamn borde anses mer stabil och tillförlitlig än en nyare och rankas därför troligen högre.

Inte bara domännamnets ålder tros påverka rankningen, utan även länkarnas ålder antas spela roll i rankningsprocessen. En äldre länk borde tyda på en ”säker” och stabil länk och därmed rankas då sannolikt också hela sajten bättre i sökmotorernas rankningslistor.

Ingen kan förstås med säkerhet säga exakt hur sökmotorernas algoritmer för att beräkna rankning ser ut, men mycket tyder ändå på att just ålder utgör en av de faktorer som påverkar placeringen i SERP:en. Den exakta beräkningsmodellen för SERP:placering är och förblir naturligtvis en väl bevarad hemlighet.

Lagom är bäst

Som med så mycket annat, är lagom ofta bäst. Bara för att du läst att det är bra att placera många relevanta nyckelord i text och ”taggar” ska du heller inte överdriva bruket av dem. Varken ”överbruk” eller ”underbruk” av ett nyckelord är speciellt bra. Lagom kan vara svårt att definiera, men använd ordet som du normalt skulle ha använt det vid dagligt tal, kanske kan vara en liten tumregel.

Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är att sökmotorer i grund och botten utgår från sajters nytta för läsare, användare och kunder vid rankningsproceduren. En sajt bör helt enkelt vara så användarvänlig som möjligt och tilltala läsarna genom ett utförligt, relevant och dynamiskt innehåll. Det är egenskaper som gillas av sökmotorerna!

Fusk lönar sig oftast inte

Tidigare var det möjligt att fixa sig till en bättre sökmotorplacering genom att manipulera den egna sajtens utseende. Bland annat var det möjligt att placera ett viktigt nyckelord många gånger om som exempelvis vit text på vit bakgrund. Men sådant fusk genomskådar de flesta sökmotorerna idag.

Om du har planer på att fuska dig fram till en bättre placering i SERP:en bör du tänka efter både en och två gånger. Sökmotorerna har idag ganska bra koll på eventuellt fusk, och om sökmotorn upptäcker att du fuskat dig till din placering kan du istället straffas hårt, helt enkelt genom att din sajt plockas bort helt från resultatlistorna.


Artiklar om Sökmotoroptimering

Läs mer om Sökmotoroptimering här!

Anders Gärme
Senaste inläggen av Anders Gärme (se alla)